DoggyDating App

Tips voor als je hond vermist is 

Als je hond vermist raakt, slaat de paniek snel toe!  
Om snel en adequaat te handelen hebben we hier een lijst met praktische tips: 

Plaats een DoggyAlert in de DoggyDating app!

 

De DoggyAlert is onderdeel van de DoggyDating app.

Wanneer er een DoggyAlert wordt aangemaakt, ontvangen alle gebruikers, binnen een straal van 10 km een melding en zien de gegevens van de hond en de locatie waar hij/zij is weggelopen. Mochten zij de hond zien of vangen, dan kunnen ze dat met de locatie direct doorgeven aan het baasje.

 

Is je hond vermist geraakt in een bekend wandelgebied voor de hond?

 

1. Ben je met de auto? Keer dan terug naar de parkeerplaats. Zodra de hond tot rust is gekomen keren de meeste honden terug naar de auto. Wacht daar op de hond.

 

2. Moet je op een gegeven moment de plek verlaten? Laat de auto staan en leg een gedragen kledingstuk van jezelf bij de auto en wat voer zodat de hond je geur oppikt en bij de auto blijft.

 

3. Ben je wandelend met de hond? Zorg dat er iemand thuis is zodat de deur/poort opengezet kan worden en blijf op de plek van vermissing of leg daar een gedragen kledingstuk van jezelf neer met wat lekkers. De hond kan uit zichzelf naar huis lopen of terug naar de plek van vermissing zodra de rust is wedergekeerd.

 

4. Als je de plek van vermissing moet verlaten, loop dan dezelfde route terug. Ga niet heen en weer lopen. Het heen en weer lopen zorgt voor een brede verspreiding van je geur waardoor de hond in de war kan raken wanneer deze op zoek is naar jou.

 

Is je hond vermist geraakt vanaf huis?

 

1. Zorg dat er iemand thuis is als je op zoek gaat en de deur open blijft staan zodat de hond naar binnen kan als de rust is wedergekeerd voor de hond.

 

2. Hang buiten een gedragen kledingstuk op zodat de geur een baken is voor de hond.

 

3. Leg iets van de hond zelf buiten neer, zodat deze geur zich ook kan verspreiden ter herkenning.

 

Is je hond vermist geraakt in een onbekende omgeving?

 

1. Blijf op de plek van vermissing of laat daar een gedragen kledingstuk en iets lekkers (geurend) en iets van de hond zelf achter zodat de hond in de buurt blijft.

 

2. Is de afstand van deze plek naar huis te overbruggen, zorg ervoor dat er iemand thuis is en de deur openzet met ook daar een gedragen kledingstuk , iets van de hond zelf en iets lekkers (geurend)

 

Tips voor iedere vorm van vermissing:

 

1. Ook al slaat de paniek toe, blijf rustig en ga nooit achter de hond aanrennen, hierdoor raken ze meer in paniek en zullen ze verder rennen met als risico dat ze een drukke weg kunnen oversteken.

 

2. Mocht je jouw hond weer in zicht hebben? Ga dan op je hurken zitten of op de grond, praat zachtjes tegen de hond, kijk de hond niet aan en lok de hond met wat lekkers. Laat de hond naar jou toekomen, de hond bepaalt het tempo.

 

3. Doordat er door de vermissing er ook emotie bijkomt kijken is het niet raadzaam hard zijn/haar naam te roepen. Deze emotie is hoorbaar voor de hond en kan de hond weerhouden om niet te komen. Rust en normaal praten voelt voor de hond normaal en veilig om terug te keren.

 

4. Bel in ieder geval de dierenambulance om deze te informeren dat je hond vermist is, de kans is aanwezig dat je hond al gevonden is en overgedragen is aan de dierenambulance. Als de chip goed geregistreerd staat zal de dierenambulance contact met jou opnemen dat je hond gevonden is.

 

5. Mocht je een speurhond willen inzetten, zorg er dan voor dat een geurbron (kleedje, riem, halsband, knuffel o.i.d) veilig gesteld wordt. Veilig stellen houdt in dat de geurbron in een schone afgesloten zak gestopt dient te worden en dichtgeknoopt zodat de geur er goed in blijft zitten.

 

6. Naast de DoggyAlert is social media een krachtig kanaal voor de bekendheid van de vermissing, hoe groter de bekendheid des te eerder ontvang je zichtmeldingen waardoor je weet waar je hond zich bevindt en/of welke richting deze opgaat.

 

7. Vergeet niet om zodra de hond is terugevonden dit te melden zodat andere baasjes weten dat de zoekactie gestaakt kan worden.

Download nu de (gratis) DoggyDating app in jouw App Store!