Terug naar losloopgebieden zoeken

56501 keer bekeken

Bussummerheide / Westerheide / Zuiderheide

  • Informatie
  • Kaart
  • Route
  • Reviews
  • Verbeteringen doorgeven

Honden los in Bussummerheide / Westerheide / Zuiderheide 

De Bussummerheide (167 ha), Westerheide (351 ha) en de Zuiderheide (321 ha) liggen grofweg tussen Laren, Bussum, Hilversum, de A1 en de A27. De Bussummer- en Westerheide vormen samen een geheel. Een van de zeldzame plekken waar je een paar kilometer ver kunt kijken. Tussen beide gebieden loopt een oeroude, onverharde weg, van ca 3 km lang, de Nieuwe Crailoseweg. Typerend voor deze heidegebieden zijn de ca. 4000 jaar oude grafheuvels, de vele kleine bosjes en de eeuwenoude zandwegen.

 

Het grootste gedeelte van de heidegebieden wordt begraasd en is om die reden voorzien van een hek. Binnen de rasters moeten honden aan de lijn, maar daarbuiten mogen ze het hele jaar door los. Let op: Het is zowel op de Bussummer- en Westerheide als op de Zuiderheide mogelijk om (op een paar kleine stukken waar je hond aan de lijn moet na) met je hond los helemaal rond de begrazingsgebieden te wandelen. Neem wel altijd een riem mee als je hier gaat wandelen, want er zijn op een paar plekken stukken waar je hond even aan de lijn moet of waar je langs of over/onder de Hilversumseweg door moet.

 

Voor alle heide- en begrazingsgebieden geldt dat een volledige rondwandeling al snel een paar uur duurt. Houd hier rekening mee door voldoende water mee te nemen voor je hond. Er is onderweg namelijk geen gelegenheid om te drinken (of te zwemmen). Mocht je halverwege besluiten om toch een kortere route te nemen, dan kan dat. Je kunt op verschillende plaatsen via een klaphek het begrazingsgebied in en dan via een schuine lijn weer terug naar de plek waar je bent gestart.

 

Parkeren kan (gratis) op diverse plekken langs het randen van deze gebieden. Wij vinden restaurant La Place aan de Hilversumseweg (adres navigatie: Westerheide 2) een fijne uitvalsbasis. Vanaf het St. Janskerkhof (tegenover La Place) heb je een mooi uitzicht over de Heuvelrug en Eemvallei.

 

Het gebied aan de noordwestkant van de Hilversumseweg (de kant van de La Place) is de Bussummer- en Westerheide. Aan de andere kant van de weg ligt de Zuiderheide. Voor een wandeling over / rond de Zuiderheide is Theehuis 't Bluk een gezellige plek om te starten. Op beide locaties zijn overigens waterbakken aanwezig en zijn honden, mits aangelijnd, van harte welkom.

 

Door de vele fetspaden en verharde paden is dit gebied ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

 

foto's gemaakt door DoggyDating

 Anderen bekeken ook

Spanderswoud

Hilversum, Noord-Holland

Meer informatie

Crailose bos

Huizen, Noord-Holland

Meer informatieGemiddelde beoordeling

Deel je ervaringen met anderen:

Schrijf een review

Schrijf zelf een review 

Uw bericht wordt verzonden.

Uw bericht is succesvol verzonden.

Het verzenden van het bericht is mislukt.

Als je een foutje hebt gezien op de site, dan horen we dat graag! 

Let op! DoggyDating is een app en website die informatie verzamelt over losloopgebieden en deze beschikbaar stelt aan hondenbaasjes. Wij zijn niet de eigenaar of beheerder van de losloopgebieden. De knop verbeteringen doorgeven is dan ook uitsluitend bedoeld voor de informatie die wij over het gebied verstrekken.  

Uw bericht wordt verzonden.

Uw bericht is succesvol verzonden.

Het verzenden van het bericht is mislukt..