Terug naar losloopgebieden zoeken

10824 keer bekeken

Napoleonroute

  • Informatie
  • Kaart
  • Route
  • Reviews
  • Verbeteringen doorgeven

Honden los op de Napoleonroute te Den Helder 

De Napoleonroute is een van de minder bekende wandelroutes van Den Helder en deels (de Linieroute) losloopgebied. Het is een prachtige historische route vol cultuur, waarbij de hond overal los mag lopen en onderweg op verschillende plaatsen het water in kan. Zie ook deze kaart voor de route.

 

Het deel van de Napoleonroute dat we hier beschrijven gaat over en onder De Linie, onderdeel van de Stelling van Den Helder. Deze Linie verbindt enkele forten van de marinestad met elkaar. De forten werden begin 19e eeuw in opdracht van Napoleon – die bij de bouw van een ervan persoonlijk kwam kijken - in een halve cirkel rond Den Helder gebouwd. De linieroute, waar honden los mogen lopen, is ongeveer drie kilometer lang, maar is te verlengen door aansluiting aan de ene zijde op het Rehorstpark en aan de andere zijde op de zeepromenade, beide zijn ook losloopgebieden.

 

De route is alleen toegankelijk voor wandelaars, maar wordt wel driemaal doorsneden door doorgaande wegen. Even aanlijnen bij het oversteken is daar verstandig.

 

Een goed startpunt voor de wandeling is Fort Dirks Admiraal. Het fort bestaat uit een dubbele omwalling met een fortgracht, bebouwing uit de 19e eeuw en bunkers die door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog zijn aangebracht ten behoeve van luchtdoelgeschut. De omwalling is voor wandelaars toegankelijk via een glooiende oprit op het fortterrein.

 

Om de feitelijke Linie te bereiken dient een weg te worden overgestoken. De Linie bestaat uit twee ongerepte delen met een hondenpaadje en veel bosschages, die rijk zijn aan vogelleven. Het middendeel van De Linie is gerestaureerd en in historische staat hersteld. Hier kan men zowel boven- als onderlangs wandelen. Halverwege bevindt zich een van de Napoleontische bunkers, bedoeld als soldatenverblijf.

 

De wandelroute, waarlangs ook het in Engelse stijl ingerichte Timorpark zich bevindt, eindigt nabij het historische fort Erfprins. In de Franse tijd Fort Lasalle geheten. Daaraan voorafgaand biedt de omwalling een mooi zicht op het ongerepte Huisduiner Poldertje, waar in voorjaar en zomer paarden en koeien lopen en op het oude walvisvaardersdorp Huisduinen met de vuurtoren De Lange Jaap.

 

Bij Fort Erfprins kan doorgelopen worden naar de imponerende zeedijk, die eveneens de mogelijkheid van een heerlijke hondenwandeling biedt.

 

Parkeren kan (gratis) in de parkeerhaven bij Fort Dirks Admiraal op de hoek Nieuweweg/Texelstroomlaan. Zie de kaart en route voor de exacte locatie.

 

Als je aan het eind van de Napoleonroute over het Schapendijkje links af de Zeepromenade oploopt zie je na 2 km aan je linker hand het hondvriendelijke restaurant Nogal Wiedus. Een heerlijke plek om even iets te eten of drinken aan zee.

 

De route in omgekeerde volgorde lopen kan natuurlijk ook , in dat geval kan je parkeren op de parkeerplaats van Nogal Wiedus.

Navigatie adres: Zeeweg 6 - 1789 AC Huisduinen

 

Deze route is helaas minder geschikt voor rolstoelgebruikers.

 

Met dank aan Ronald den Boer voor de foto's.

 

 

De link naar de App Store en Google Play staan hieronder —I>Anderen bekeken ook

Quelderduyn & Rehorstpark

Den Helder, Noord-Holland

Meer informatie

Losloopveld Hengstepad

Den Helder, Noord-Holland

Meer informatie

Mariëndal

Den Helder, Noord-Holland

Meer informatieGemiddelde beoordeling

Deel je ervaringen met anderen:

Schrijf een review

Schrijf zelf een review 

Uw bericht wordt verzonden.

Uw bericht is succesvol verzonden.

Het verzenden van het bericht is mislukt.

Als je een foutje hebt gezien op de site, dan horen we dat graag! 

Let op! DoggyDating is een app en website die informatie verzamelt over losloopgebieden en deze beschikbaar stelt aan hondenbaasjes. Wij zijn niet de eigenaar of beheerder van de losloopgebieden. De knop verbeteringen doorgeven is dan ook uitsluitend bedoeld voor de informatie die wij over het gebied verstrekken.  

Uw bericht wordt verzonden.

Uw bericht is succesvol verzonden.

Het verzenden van het bericht is mislukt..