Parool Leve de vriendschApp 

Het Parool publiceerde een mooi artikel over hoe je tegenwoordig via app's vriendschappen opdoet. En natuurlijk kon daarbij een stukje over DoggyDating niet uitblijven! Super leuk natuurlijk want DoggyDating is niet alleen voor honden maar ook voor de baasjes een gezellig uitje dat waardevolle contacten opleverd!

DoggyDating app in het Parool, over hoe je via de DoggyDating app leuke contacten en zelfs vriendschappen opdoet met andere gebruikers.

DoggyDating app in het Parool, over hoe je via de DoggyDating app leuke contacten en zelfs vriendschappen opdoet met andere gebruikers.

DoggyDating app in het Parool, over hoe je via de DoggyDating app leuke contacten en zelfs vriendschappen opdoet met andere gebruikers.

DoggyDating app in het Parool, over hoe je via de DoggyDating app leuke contacten en zelfs vriendschappen opdoet met andere gebruikers.

Hier de volledige tekst van het artikel:

 

Nieuwe mensen ontmoeten? Daar is een app voor

 

Ontmoetingsapps kunnen het makkelijker maken om contact te leggen, maar nemen de spontaniteit weg

 

Het is normaal geworden om dates te zoeken via internet, maar vrienden maken we nog in het echt. Ontmoetingsapps willen daar verandering in brengen.

 

DOOR: LIZA VAN LONKHUYZEN 7 SEPTEMBER 2016, 10:27

Lachen om elkaars grappen op Twitter, reageren op een mooie Instagramfoto: online zijn de sociale mogelijkheden onuitputtelijk.

 

Vriendschappen ontstaan steeds vaker uit online sociale contacten. Apps spelen daarop in door mensen zonder romantische verwachtingen digitaal te koppelen.

 

Zo heeft Patook, een Amerikaanse ontmoetingsapp, zelfs een ingebouwde 'flirtradar': wie schunnige of flirterige taal poogt te gebruiken, wordt tegengehouden door de applicatie.

 

Snelle ontmoetingen

Hey! Vina, 'Tinder voor vriendinnen', wordt volgende maand in Nederland gelanceerd. En Meetup regelt ontmoetingen in Amsterdam met gelijkgestemden.

 

Bij Instagram of Facebook is het lastig om te zien of iemand ontvankelijk is voor vriendschap

 

Amsterdammer Brian de Hond (33) kwam al met Ohello, voor snelle ontmoetingen. De app wijst gebruikers een café in de buurt toe, waar ze een uur later moeten zitten om iemand te leren kennen.

 

De meesten gebruiken Ohello om te daten, zegt hij, maar dat geldt niet voor iedereen: naast romances ontstaan veel vriendschappen.

 

Online vrienden maken is volgens De Hond nog enigszins een taboe. "Waar mensen zich zes jaar geleden nog schaamden voor datingsites, hoor je nu in de kroeg links en rechts mensen zeggen dat ze Tinder als het ware hebben uitgespeeld. Online vrienden maken loopt daar een paar jaar op achter."

 

Nieuwe vrienden maken

De vraag naar vriendschapapps is er wel, zo bleek uit het succes van het Amerikaanse Hey! Vina. De app werd in januari gelanceerd door Olivia Poole (30) en is al in meer dan zevenhonderd steden online.

 

Het idee ontstond na een verhuizing naar Californië, vertelt Poole. "Ik vond het moeilijk om daar nieuwe vrienden te maken, terwijl ik toch heel sociaal ben. Bij kanalen als Instagram of Facebook is het nog best lastig om te zien of iemand ontvankelijk is voor vriendschap."

 

Voordat een band ontstaat, moet er wel van alles bijkomen

 

Beate Völker

De app slaat breed aan: gebruikers zijn tieners, maar ook gepensioneerde vrouwen. "Er kunnen allerlei redenen zijn om vriendinnen te zoeken," zegt Poole. "Je gaat studeren in een nieuwe stad, of je vriendinnen krijgen kinderen en kunnen alleen nog maar daarover praten."

 

Gelijkgestemden

Door sociale media zijn we in een nieuw vriendschappen-tijdperk beland, zegt Beate Völker, hoogleraar sociologie van de Universiteit van Amsterdam.

 

"We hebben veel technische vooruitgang gezien die het makkelijker maakt om contacten te onderhouden. Neem de telefoon. Niemand belt echter blind mensen op om mee te praten. Door dit soort ontmoetingsapps, maar ook via kanalen als Facebook, kunnen we nieuwe mensen tegenkomen."

 

Tweehonderd kilometer reizen

Hoe vaak die onlinecontacten uitgroeien tot vriendschappen? "Voordat een band ontstaat, moet er wel van alles bijkomen," zegt Völker. "Een belangrijke factor is de locatie, mensen zoeken elkaar niet op als ze er tweehonderd kilometer voor moeten reizen."

 

Een andere belangrijke voorwaarde is dat mensen op elkaar lijken. "Dat is op internet niet anders dan offline." Zo werkt Hey! Vina ook. Via een korte quiz (vragen als: 'Ben je introvert of extravert?') zoekt de app met een algoritme gelijkgestemden.

 

Door de app liep hij ineens met dertig honden en eigenaren

 

Vrienden selecteren

Bij het aanbreken van het internettijdperk werd gehoopt dat segregatiepatronen zouden worden doorbroken, maar het tegendeel is het geval," zegt socioloog Völker. "De basisbeginselen waarop mensen vrienden selecteren verschillen online en offline niet."

 

Ze haalt een Duitse wetenschappelijke studie uit 2011 aan, over online daten. "Selectie op gelijkheid in basale kenmerken zoals leeftijd, etniciteit en opleiding, bleek vrij streng te gebeuren. Mannen kozen bijvoorbeeld net iets jongere vrouwen, met dezelfde etnische afkomst en iets minder hoog opgeleid."

 

De selectie ging er , zegt ze, in dit onderzoek nog strenger aan toe dan in de 'echte' wereld. "Zolang je niet meer informatie hebt, val je terug op deze basale criteria."

 

Swipen door sporters

Apps die inspelen op dezelfde interesses, doen het dan ook goed. Bij Sportsbuddy 'swipe' je door sporters van hetzelfde niveau. Mede-hardlopers kunnen worden gevonden via Loopmaatjes. En het in 2014 gelanceerde Nederlandse DoggyDating is al 52.000 keer gedownload. Leuk voor hond én baasje, is de gedachte.

 

Eddie Scholten (51) installeerde DoggyDating vorig jaar op zijn telefoon. De systeembeheerder wandelde daarvoor alleen met zijn jack russell. "Dan heb je weinig aanspraak." Door de app liep hij ineens met dertig honden en eigenaren. "Bovendien kwam ik op plekken waar ik nooit geweest was, zoals het Diemerbos of het Flevopark."

 

Door de app maakte hij een hoop vrienden. "Bijvoorbeeld Ronald, iets jonger dan ik en uit het Gooi. Hij is een hartstochtelijk bridgespeler, daar kan hij leuk over vertellen."

 

Geregeld gebeurt het dat er wat flessen wijn opengaan aan het einde van een doggydate, zegt Scholten. "Even gezellig met z'n allen bij een picknicktafel."

 

Niet iedereen is extravert genoeg om op anderen af te stappen

 

Het hele land door

Chariesa Roozendaal (19) heeft meer vrienden online ontmoet dan offline. Een vriendengroep ontstond via AutThere, een app bedoeld om autisten met elkaar in contact te brengen. Een andere vriendengroep vond ze via Instagram.

 

Nadat ze had gereageerd op foto's, werd haar gevraagd of ze zich wilde aansluiten bij een Whatsappgroep. "Ik ga naar Zwolle, Assen, Maastricht het hele land door om vrienden te zien die ik online heb ontmoet. Het zijn goede vrienden geworden."

 

Minder spontaan

Dit soort ontmoetingsapps kunnen het makkelijker maken om contact te leggen, zegt Völker. "Niet iedereen is extravert genoeg om op anderen af te stappen."

 

Roozendaal had geen moeite met offline vrienden maken, al heeft ze wel het idee dat ze socialer is geworden door de contacten die ze online opdeed. Wel herkent ze het bij de vriendengroep die ze opdeed via AutThere. "Daar zit een man of twintig in, allemaal autisten. Ik ben vrij 'goed', maar er zitten ook zwaardere autisten bij. "Het is fijn dat zij ook een wat bredere vriendenkring hebben."

 

Nadelen zijn er ook aan de vriendschapapps. Zo nemen die de spontaniteit weg, zegt Völker. "Digitale contacten zijn vrijblijvender en makkelijker, maar minder spontaan. Soms loop je in het dagelijks leven iemand letterlijk tegen het lijf, terwijl je niet op zoek was. Die spontaniteit kan een vriendschap juist een zetje geven."

 

Pushberichten voor aandacht

Ook bij de Qualitimes, bedoeld om vriendschappen te helpen onderhouden, ontbreekt alle spontaniteit. De app herinnert gebruikers eraan dat ze contact moeten zoeken met hun vrienden of familieleden.

 

Qualitimes vraagt toegang tot je adresboek en Facebook, en stuurt pushberichten om vrienden weer onder de aandacht te brengen. Of dat ook zal aanslaan, moet nog blijken.