Noordhollands Dagblad Zaanstreek 

Na het geweldige artikel in alle edities van het Noordhollands Dagblad op 17-02-2018 over DoggyDating verscheen er op 21-02-2018 een follow-up in een aantal edities waarin de belevenissen van een DoggyDate worden omschreven.

DoggyDating op het strand van Ijmuiden

En in de verte blaffen de honden.

 

Met de app DoggyDating kunnen hondenbezitters afspreken samen een wandeling met de hond te maken. Op de app zijn ook zo ongeveer alle hondenlosloopgebieden in Nederland te vinden. Een van de populairste afspreekplekken is het strand van IJmuiden.

 

Het is iets na 14 uur. Op het strand bij IJmuiderslag verzamelt zich een groep mensen en hun honden voor een gezamenlijke wandeling.

 

Het is de wellicht laatste koude zondag van het jaar. De wind blaast nog eenmaal uit volle macht, de zandkorrels zich even kunnen verheffen boven hun doorgaans liggende bestaan. Waarbij een groot aantal van hen zich steevast lijkt te hebben voorgenomen de zweefvlucht te laten eindigen in een mensenoog.

 

Het tiental hondeneigenaars wacht op de completering van de groep. Op de app wordt nagekeken of

 

iedereen er al is. Bijna. De honden die luisteren naar namen als Zoë, Ollie, Sjonnie, Brandy en Ruby. Er wordt nog gewacht op één laatkomer. Plots rent een hond zichtbaar enthousiast het strand op. Iemand roept: ,,Jet! Kijk, het is Jet!'' Bijna alle aanwezigen maken wel vaker afspraken via DoggyDating en sommigen kennen elkaar van eerdere wandelingen. Soms kiezen ze zelfs een wandeling uit op basis van andere aanwezigen. Zoals Petra (44), 'baasje' van Ollie, een hond die ze adopteerde uit Griekenland en die op DoggyDating omschreven wordt als een 2-jarige sociale reu van een gemengd ras, die zeer actief is. ,,Ik schrijf vaak in op wandelingen waar Jet ook aanwezig is. Zij en Ollie zijn dikke vrienden. Ze hebben samen altijd veel plezier.'' Ollie merkt Jet (een 2-jarig teefje, gemend ras, sociaal en actief) op dat moment ook op en stuift op zijn vriendin af. Het oogt bijna als de slotscene van een romantische film waarin twee geliefden elkaar in slow motion tegemoet rennen. Alleen gebeurt het hier niet in slow motion en vallen ze elkaar evenmin niet in de armen. Deze twee 'geliefden' zetten het samen zij aan zij op een hollen over het strand.

 

De groep is compleet en zet zich in beweging. Het is zo'n dag waarop de neuzen van de 'baasjes' door de kou voor eenmaal natter zijn dan die van hun honden. De 'baasjes' verdelen zich in twee- en drietallen. De honden vormen dan weer een grote kluwen plezier en dan hollen er weer twee samen een stukje op. Kleine keffertjes, stoere spierbundels en ranke windhonden; ze lijken het allemaal prima met elkaar te kunnen vinden. Nicole Kinsbergen, de bedenkster van de app is zelf ook mee. Met Louis, de Koningspoedel die ze zelf omschrijft als haar bedrijfshond. ,,Juist omdat de groep groter is, zijn er eigenlijk nooit problemen. Het zijn teveel honden om onderling de strijd aan te gaan om wie de baas is.'' Ze gaat zelf regelmatig mee met diverse wandelingen. ,,Dat is waarom ik dit bedacht, omdat ik het leuk vind samen met anderen te wandelen. En Louis vindt het ook geweldig.''

 

Er zijn baasjes die juist daarom graag deelnemen aan deze gezamenlijke wandeltochten. Zoals Goofie. De Amsterdamse vangt hondjes op die vaak vanuit andere landen komen en bij haar kunnen acclimatiseren en wachten tot zich een baasje meldt. Vaak is Goofie dan al zo aan de viervoeter gewend dat ze besluit deze zelf te houden. Dat heeft nu tot een kleine roedel van vier hondjes geleid. Al hun voornamen beginnen met de letter Z: Zoë, Zenya, Zasha en Zylvie. ,,Ik kom graag naar Doggydates en vooral in IJmuiden. Het is hier heerlijk voor ze. In een groep wandelen is heel goed voor ze, Ze worden er veel socialer van.'' Rob is, de reu's niet meegerekend, een van de weinige mannen in de groep. ,,Ik vind het leuk andere mensen te ontmoeten. Soms gebeurt dat vanzelf als je de hond uitlaat, maar met DoggyDating weet je zeker dat het gebeurt. Bovendien ga ik steeds naar andere plekken, waardoor je ook stukjes Nederland leert kennen die je anders nooit had ontdekt.'' Mino, zijn Tibetaanse terriër is verderop druk aan het spelen met wat andere honden.

 

Frans uit Amsterdam leverde vandaag Jet, de speelkameraad van Ollie, aan. ,,Het is heel ontspannend. We wandelen samen, onze honden spelen samen en we praten over van alles. Over onze honden, over het weer en als je elkaar wat vaker bent tegengekomen soms ook over wat persoonlijkere zaken. Voor de honden is het ook geweldig. Jet is een Spaanse adoptiehond, die door deze wandelingen veel socialer is geworden. Ze geniet er echt van.''

 

De groep verdwijnt langzaam tussen opwaaiend zand uit zicht. En jawel hoor, deze keer is het echt waar: in de verte blaft een hond.

DoggyDating op het strand van Ijmuiden