Terug naar losloopgebieden zoeken

96894 keer bekeken

Drents Friese Wold - Noord

  • Informatie
  • Kaart
  • Route
  • Reviews
  • Verbeteringen doorgeven

Honden los in Drents Friese Wold - Noord 

Het Nationaal Park Drents Friese Wold (6100 ha) bestaat uit Boswachterij Appelscha (Friesland) en Boswachterij Smilde (Drenthe). Honden mogen het hele jaar los in het gebied boven Diever, het gebied onder Appelscha en het gebied ten westen van Hoogersmilde. Waar de honden los mogen staat met groene bordjes aangegeven.

 

Net als in de meeste losloopgebieden moet de hond wel onder appel staan om het wild in dit gebied niet te verstoren. Waarom loslopen onder appel?

 

Het is de eerste prioriteit van de beheerder om de natuur te beschermen, maar zij willen de goed opgevoede honden graag tegemoet komen. Daarom mogen honden in dit gebied wel los, maar op voorwaarde dat ze onder appel staan. Dit houdt in dat je je hond niet laat jagen, hij/zij in het zicht loopt en op commando onmiddellijk komt. Respecteer dit alsjeblieft zodat dit fijne gebied ook losloopgebied zal blijven.

 

Deze omschrijving gaat over het losloopgebied onder Appelscha.

 

Het losloopgebied onder Appelscha bestaat eigenlijk uit twee losse losloopgebieden die met elkaar worden verbonden via een wandelroute met de naam 'Natte neuzeroute' (7,3 km). Het startpunt van deze route ligt bij het bezoekerscentrum aan de Terwisscha 6a in Appelscha en wordt aangegeven met gele bordjes met een pootafdruk van een hond. Hier is tevens een restaurant en er starten diverse korte en lange wandelingen, waaronder de 2 km lange (rolstoelvriendelijke) wandelroute: Bosbergpad.

 

In juni 2015 is er ter hoogte van de Kraaiheidepollen een tunnel onder de N381 gerealiseerd die de twee gebieden veilig met elkaar verbind.

 

Het grootste van de twee losloopgebieden ligt ten oosten van de N381. Dit gebied is dermate van omvang, dat je er gemakkelijk 1,5 tot 2 uur kunt wandelen zonder een (drukke) weg over te hoeven steken. Voor dit gebied kan je het best parkeren bij Restaurant De Bosberg of bij recreatieterrein De Bongerd.

 

Beide locaties liggen langs De Bosberg (dit is de naam van de weg). Vanaf de recreatieterrein De Bongerd (volg de bordjes vanaf De Bosberg) starten twee leuke wandelroutes van resp. 4,7 km (geel) en 4,8 km (blauw).

 

Het kleinere losloopgebied is omheind en ligt aan de westkant van de N381. In het Canadameer zijn honden niet toegestaan maar ten noorden hiervan is een speciale spartelvijver waar honden jaarrond naar hartenlust mogen spelen en zwemmen. Deze is te bereiken via de parkeerplaats Canadameer en staat met borden aangegeven.

 

Let op in dit gebied zijn ook veel paarden.

 

Parkeren kan bij het bezoekerscentrum aan de Terwisscha 6a in Appelscha (aan de rand van het losloopgebied) of op parkeerplaats Aekingermeer (vlakbij het Canadameer). Adres navigatie; Canada 3, Elsloo.

 

Klik voor de exacte locatie van de losloopgebieden op de kaart-link op deze pagina van Staatsbosbeheer.

 

Linkjes:

Website Drents Friese Wold

Website Staatsbosbeheer

Restaurant De Bosberg 

 

Met dank aan Judith Steenmeijer Dros en Ylse van den Berg voor de foto's.

 Anderen bekeken ook

Compagnonsbossen

Ravenswoud, Friesland

Meer informatieGemiddelde beoordeling

Deel je ervaringen met anderen:

Schrijf een review

Schrijf zelf een review 

Uw bericht wordt verzonden.

Uw bericht is succesvol verzonden.

Het verzenden van het bericht is mislukt.

Als je een foutje hebt gezien op de site, dan horen we dat graag! 

Let op! DoggyDating is een app en website die informatie verzamelt over losloopgebieden en deze beschikbaar stelt aan hondenbaasjes. Wij zijn niet de eigenaar of beheerder van de losloopgebieden. De knop verbeteringen doorgeven is dan ook uitsluitend bedoeld voor de informatie die wij over het gebied verstrekken.  

Uw bericht wordt verzonden.

Uw bericht is succesvol verzonden.

Het verzenden van het bericht is mislukt..